Recept

Als iets lekker Bourgondisch is dan zijn het wel spareribs. Of je ze nou in de oven of op de barbecue bereidt, het is altijd een succes. Lekker met de handjes kluiven. Een schaaltje water op tafel om de handen te wassen en een keur aan bijgerechtjes als aardappelsalades, rauwkosten en sauzen maken dit prachtige stuk vlees tot een ware belevenis.

Hieronder geven we je een aantal marinade tips.

Bereidingswijze

Als je de spareribs in de oven maakt verwarm je de oven voor op 180 graden. Je doet de spareribs over in een braadslede en dekt deze losjes af met aluminiumfolie. Plaats de braadslede dan in de voorverwarmde oven en laat de smaken een uurtje lekker intrekken. Verhoog dan de oventemperatuur tot 200 graden, haal het aluminiumfolie van de braadsleden en plaats de braadslede terug in de oven. Nog 15 a 20 minuutjes en je kunt aan tafel. Dit is echt een topper. De marinade geeft bij een oventemperatuur van 180 graden optimaal zijn smaak af en het garen doen we erna in 15 minuutjes. Je hele huis ruikt erna en je weet dan ook zeker dat iedereen trek heeft als je dit prachtige vlees serveert.
 
Maak je de spareribs op de barbecue? Een druipbakje is dan van levensbelang en de absolute voorkeur gaat uit naar een barbecue met een deksel / afsluitbare kap. Het druipbakje wordt onder het rooster tussen de kolen geplaatst, gevuld met wat water. Dit bakje is uiteraard bedoeld voor het opvangen van de vleessappen. Je kunt de kooltjes er gewoon omheen plaatsen. De kap of deksel van de barbecue zorgt ervoor dat je barbecue een ovenfunctie krijgt. Het vlees wordt mooi en gelijkmatig gaar zonder een al te groot risico op verbranden.

Ingrediënten

CHINESE MARINADE
2,5 cm geraspte gemberwortel
4 tenen knoflook
4 el ketjap manis
3 el vloeibare honing
2 el rijstazijn
1 el droge sherry
1 tl vijfkruidenpoeder

HONING MARINADE
1 kop vloeibare honing
1 kop witte wijn
1/2 kop ketjap manis
1/2 kop zonnebloemolie
3 teentjes knoflook
2 theelepels mosterd
peper
zout

HETE MARINADE
2 el zonnebloemolie
2 el rode wijnazijn
4 el gezeefde tomaten
1 el citroensap
2 el sambal
1 el worcestershire
2 teentjes knoflook
2 tl basterdsuiker
peper en zout